Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

BOTOX & ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έστω και μια φορά στην ζωή τους έχουν ή θα έχουν υποστεί την εμπειρία του έντονου πονοκέφαλου. Όμως όταν κάποιοι πονοκέφαλοι είναι χειρότεροι από κάποιους άλλους, τότε μάλλον πρόκειται για ημικρανίες. 
Οι ημικρανίες μπορεί να είναι περιστασιακές και να ανταποκρίνονται εύκολα ή δύσκολα στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί όμως να είναι πιο συχνές, σχεδόν καθημερινές με διαφορετική ανταπόκριση στον κάθε ασθενή.

Υπάρχουν ασθενείς με χρόνια ημικρανία (συχνότητα >15 κρίσεις/μήνα για 3 μήνες) όπου αναγκάζονται να λαμβάνουν αρκετά συχνά αναλγητικά φάρμακα προς καταπολέμηση του άλγους ακόμη και όταν ήδη λαμβάνουν καθημερινή αντιημικρανιακή προφυλακτική αγωγή.







Αρκετές φορές μάλιστα σε πολλούς ασθενείς μεταμορφώνεται η χρόνια ημικρανία σε μια άλλη νοσολογική οντότητα, την «κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης αναλγητικών ουσιών», η οποία διατηρείται επί μακρόθεν λόγω του φαύλου κύκλου άλγους-λήψης αναλγητικών φαρμάκων.
Οι ασθενείς με χρόνια ημικρανία μπορούν να βοηθηθούν σήμερα με μια διαφορετικού τύπου θεραπευτική αντιμετώπιση, την τοπική έγχυση σε ειδικά σημεία της κεφαλής αλλαντικής τοξίνης (BOTOX). Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση του φαρμάκου αυτού ανά διαστήματα 12 εβδομάδων βοηθά σημαντικά στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας και κατ’ επέκταση την από του στόματος κατάχρηση αναλγητικών – αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η χορήγηση ΒΟΤΟΧ για την αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας αξίζει να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει πτωχή ανταπόκριση στην από του στόματος φαρμακευτική αγωγή. Επιπροσθέτως, πέραν από την αναλγητική δράση απεμπλέκει τον ασθενή από την σχεδόν καθημερινή λήψη φαρμακευτικών δισκίων. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.pppp.gr/

Δρ. Απόστολος Παπαποστόλου 
Νευρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου